• Megosztás:
Călin Popescu Tăriceanu üzenete a romániai magyar közösséghez március 15-e alkalmából
[15.3.2007]


Románia kormánya köszönti március 15-e ünnepét, amely a magyar nemzet történelmének fontos dátuma. 1848-ban a szabadság eszméje fogta egységbe a románokat és a magyarokat. Most, 2007-ben, minket, románokat és magyarokat összekötnek a megvalósítások, de azok a célok is, amelyeket közösen magunk elé tűztünk, Románia állampolgáraiként, illetve új, Európai Uniós állampolgárokként.

Románia európai identitását a nemzetiségi harmónia és az állampolgárok közötti szolidaritás erősíti. A helyi közösségek fejlesztése az ország egész területén, a fejlesztési programok komoly és felelősségteljes megvalósítása az európaiságnak olyan jellemzői, amelyekhez többségnek és kisebbségnek egyaránt igazodnia kell.

A román társadalom összhangja és az állampolgárok közötti viszonyok európai szellemisége olyan támpontok, amelyekre a jobb életkörülmények megteremtéséhez mindannyiunknak szükségünk van.

A mindennapok európai normalitásának tükrőződnie kell a kisebbségek nemzeti és kulturális identitása kifejezésében és fejlesztésében is, ezen belül a magyar közösségnek fontos szerepe van a román társadalom alakításában.

Miniszterelnökként több alkalommal kinyivánítottam a Kormány eltökéltségét a kisebbségek jogainak védelmében és érvényesítésében. Hangsúlyoztam a kisebbségi törvény fontosságát, és a kormány el is fogadta ennek tervezetét.

A romániai magyar közösség képviselői jelentős mértékben hozzájárulnak a kormányzati munkához és az ország érdekeinek érvényesítéséhez Európában és a világban egyaránt. Azok a fontos eredmények, amelyeket az RMDSZ képviselői elértek a kormányban, a parlamentben, hazai és európai fórumokon, azt bizonyítják, hogy a romániai magyarok szavát meghallgatják és tisztelik, és hogy olyan hozzáértő emberek, akik országuk becsületére válnak.

Március 15-e a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe is, egy olyan országé, amellyel összekapcsol minket a közös Európa eszméje, ugyanannak az európai és euro-atlanti családnak tagjaiként.

Éppen ezért ezúttal is elégtétellel emelem ki a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségi viszony fejlődését, amely 2005-ben és 2006-ban két közös kormányülés sikeres megszervezésének alapja volt. Az Európai Unió tagállamaiként továbbvisszük ezt a partnerséget, és ezáltal közösen hozzájárulunk az európai szolidaritás kifejezéséhez és megerősödéséhez, illetve a közös politikák sikeréhez.

Románia és Magyarország bebizonyította, hogy ki tudjuk használni az együttműködésben rejlő lehetőségeket, ezáltal az elmúlt évtizedben a román-magyar viszony példaértékűvé vált a térségben. Ezt a különböző hatóságok közös erőfeszítésével, a parlamentek és a civil társadalom hozzájárulásával, de különösen a magyarországi román közösség és a romániai magyar közösség közreműködésével érhettük el.

Mint minden év március 15-én, nyilvánítsuk ki együtt, románok és magyarok, hogy közös célunk a harmónia nyitott szellemiségének megerősítése, és közös szándékunk európai jövőnk fölépítése.

Boldog ünnepet kívánok!

2007. március 15.

Călin Popescu Tăriceanu
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS