• Megosztás:
Kilábalás a kiskorúságból – filozófiai esszépályázat középiskolásoknak
[4.3.2006]


A szabadság próbája saját gondolkodásunk

Kedves fiatal gondolkodó!


Hogy mennyire érzed magadat szabadnak a bőrödben, illetve abban a térségben, ahová születtél, nemcsak rajtad múlik. Lehetőséged van azonban rá, hogy véleményt mondva erről, szabadabbá válhass. Ezt a lehetőséget filozófiának hívják. Oszd meg hát másokkal is a szabadság(od)ra vonatkozó gondolataidat a Kilábalás a kiskorúságból – a szabadság próbája saját gondolkodásunk című filozófiai esszépályázat résztvevőjeként. Ötletadónak a következő idézeteket ajánljuk figyelmedbe: „A felvilágosodás az ember kilábalása maga okozta kiskorúságából. Kiskorúság az arra való képtelenség, hogy valaki mások vezetése nélkül gondolkodjék.” (Immanuel Kant); „Az ember érteni is akarja, amit hisz, amire vágyakozik és amit megtesz. Önállóan akar gondolkodni.” (Karl Jaspers)


A pályázat meghirdetői a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filozófia Tanszékcsoportjának magyar tagozata, a Bolyai Társaság, valamint a Personicum–Kreatív Konzultációs Iroda, résztvevői pedig az idén érettségiző diákok lehetnek. Az A4-es lapokon kézzel írott, 3-5 oldal terjedelmű jeligés pályaműveket postai küldeményként a Bolyai Társaság címére (400604 Cluj-Napoca, Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 116; Postafiók: Cluj-Napoca, Of. Poştal 1. C.P. 317.), május 8-i leadási határidővel (postai bélyegző dátuma), küldjétek el. Küldeményetekhez mellékeljetek egy lezárt borítékot, amely tartalmazza a pályázó személy nevét (az iskola és az osztály feltüntetésével), valamint értesítési címét (lakcím, telefon, e-mail). Ezeket a borítékokat az eredményhirdetéskor bontjuk fel.

A pályamunkákat a tanszék oktatóiból álló bizottság 1-100 ponttal értékeli, előzetesen kidolgozott szabályzat alapján. Az elbírálás szempontjai: újszerű, eredeti megközelítés; saját álláspont érvényesítése; átfogó és sokoldalú szemlélet; aktuális társadalmi és tudományos kérdések bevonása; problémák iránti érzékenység; filozófiai ismeretek beépítése; világos gondolatmenet, logikus érvelés; mélyreható elemzőkészség; egyéni stílus, filozofikus nyelvezet; árnyalt fogalmazás.

Az első három helyezettet díjazzuk: I. díj – 200 RON; II. díj – 150 RON; III. díj – 100 RON. Ezen kívül számos különdíjat osztunk ki a résztvevőknek. Valamennyi díjazott oklevelet kap, és könyvjutalomban részesül. A szervezők vállalják a legjobb pályamunkák megjelentetését.

A legalább 70 pontot elért pályamunkák szerzői versenyen kívüli beiratkozási lehetőséget nyernek a BBTE-re, a filozófia szak magyar tagozatán meghirdetett államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre.

Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a május 20-án szervezett filozófusnap alkalmából. A pályázók írásbeli értesítést is kapnak a pályázat eredményéről.

A pályázattal kapcsolatban bármilyen más további információ a Filozófia Tanszékcsoport magyar tagozatának ügyvezetőjétől, Fejes Margittól kérhető a fejesmargit@yahoo.com e-mail címen.

Kolozsvár, 2006. március 27.
A szervezőbizottság nevében,
dr. Veress Károly egyetemi tanár
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS