• Megosztás:
Habsburg Ottó újságíró-díj a kisebbségi sajtó számára
[16.12.2003]


Az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Szövetsége (KNSZ, MIDAS) kiosztja a Habsburg Ottó Európai Kisebbségvédelemért és Kulturális Sokszínűségért Újságíró Díjat olyan európai napilapoknál dolgozó újságírók körében, akik külön odaadással foglalkoztak kisebbségvédelemmel és kulturális sokszínűséggel az európai beilleszkedés összefüggésében.

A 2000 eurós díjat Habsburg Ottó ajánlotta föl, akinek a munkássága és személyes elkötelezettsége nagymértékben hozzájárult az európai integrációhoz. A Páneurópai Unió nemzetközi elnökeként a kommunista rendszerek elnyomta kelet- és közép-európai népek szószólója volt. Nevéhez fűződik, hogy az Európa Parlamentben üres szék jelezte az elnyomott európai népek helyét, Spanyolország belépett az akkori Közös Piacba, vagy hogy Magyarország az EU tagjává vált.

A díj azokat a személyeket és újság-írói munkásságukat jutalmazza, akik kiálltak a kisebbségek védelméért, a kulturális sokszínűségért, felléptek a fajgyűlölet, hátrányos megkülönböztetés ellen, és hozzájárultak a kulturális és nemzetiségi másság jobb megértéséhez. A MIDAS kezelte díj a szerkesztőségi függetlenséget és az újságírók erkölcsi tartását és magas szakmai színvonalát ösztönzi. A MIDAS figyelembe veszi azt is, hogy miként nyilvánulnak meg az újságírói elvárások és a szakszerűség minősége a cikkek elkészítésében, terjesztésében, mennyire szolgáltatnak példát a sajtóanyagok, és milyen a hatásuk a közvéleményre.

A Szabadság kérdésére Rautz Günther, a MIDAS főtitkára elmondta, hogy a MIDAS, az idei helsinki közgyűlésén elfogadottak értelmében, két Habsburg-díjat oszt ki, egyet minden kisebbségi vagy többségi nyelven közlő európai újságírók számára, egyet pedig csak a MIDAS-tag napilapok munkatársainak. Az első Habsburg-díjat a MIDAS legközelebbi, 2004 tavaszára várható közgyűlésén adják át. Az első évben a nyertes újságírókat kijelölik, mert nincs már idő meghirdetni. Jövőre azonban az újságírók megpályázhatják a díjat.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS