• Megosztás:
Montanaro-koncert Kolozsváron
[30.12.2002]


A dob-furulyás Montanaro Kolozsváron koncertezik

A 2003-as évet Miqueu Montanaro franciaországi muzsikus koncertjével kezdhetik mindazok, akik január 2-án este 8 órakor részt vesznek a Tranzit Házban sorra kerülõ rendezvényen.
A Minimum Party Társaság és a Tranzit Alapítvány által szervezett koncert meghívottja Miqueu Montanaro, az etnikai ihletésû szabadzenélés európai vándora. Montanaro zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. Zenéjében hallható a számtalan zenei világ hatása, s szerencsére ez a rengeteg sokrétûség nem lesz áttekinthetetlen vagy erõltetett, hanem éppen ellenkezõleg, egy intelligensen, és igényességgel megalkotott zenei világ kerekedik ki belõle. Szinte minden hangszeren játszik, de szólistaként szívesen lép fel mint dob-furulyás, mivel a dob és furulya az okcitán népzene jellegzetes hangszerkísérete.

Montanaro egyik fõ mûve, a Vents d'Est (Keleti Szél) évek óta létezõ színpadi produkció, mely a dél-európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek folkzenéjével, változatos jazzelemekkel színesítve. Az õsbemutató Budapesten volt 1989-ben, Montanaro és a Vents d'Est azóta is rendszeresen turnézik Európa szerte. A 2002-es Minimum Party alkotótáborban az általa vezetett zenemûhelyben együttzenélésre hívott minden kísérletezésre fogékony zenészt. Szerinte az empátia, az egymásra figyelés hidat épít az eltérõ zenei nyelven beszélõk között. Várunk szeretettel minden érdeklõdõt az Új Év kezdetén.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS