• Megosztás:
RMDSZ-nek elküldött MPP-s politikai együttműködési megállapodás-tervezet
[24.2.2014]


( tervezet )

amely létrejött egyrészről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ( továbbiakban: RMDSZ ) másrészről a Magyar Polgári Párt ( továbbiakban: MPP ) meghatalmazott képviselői között, alulírott helyen és napon, az alábbiak szerint: 

Egyetértve abban, hogy a felelős magyar politika feladata és célja a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése,

Elismerve azt , hogy a romániai magyarság helyzetében a felelős magyar politikai versenynek és együttműködésnek a magyar közvélemény és a választási matematika által megszabott helye és ideje van,

Elfogadva azt, hogy minden politikai szervezetet megillet a szervezeti önálláságához és identitásához való joga  a 2014-es europarlamenti választásokon való eredményes romániai magyar részvétel valamint az europarlamenti választásokon túlmutató időszakra vonatkozóan az érdemi  romániai magyar politikai együttműködése megteremtése érdekében  Aláíró Felek – túllépve korábbi kölcsönös sérelmeiken -   megállapodnak abban, hogy: 

1.  Az RMDSZ vállalja, hogy  az europarlamenti listája harmadik helyét biztosítja az MPP által javasolt, pártonkívüli, erdélyi és székelyföldi közösségépítési tapasztalatokkal rendelkező europarlamenti jelöltségre alkalmas személynek. Az MPP vállalja, hogy a 2014-es europarlamenti kampányban  politikai támogatást nyújt az RMDSZ europarlamenti jelöltjeinek

2. Az erdélyi kulturális autonómia törekvések valamint a székelyföldi területi  autonómiatörekvések legitim, európai mércékkel mért képviselete vonatkozásában az RMDSZ és az MPP érdemi együttműködést vállal, különös tekintettel az autonómiatörekvéseknek a román parlamentben illetve a székelyföldi magyar többségű önkormányzatokban való képviseletére. Az RMDSZ és az MPP vállalják, hogy  az erdélyi kulturális autonómiatörekvések vonatkozásában a Kulturális Autonómia Tanáccsal, míg a székelyföldi területi autonómia vonatkozásában a Székely Nemzeti Tanáccsal érdemben együttműködnek.

3. Az RMDSZ és az MPP politikai és önkormányzati szinten együttműködnek az egységes és oszthatatlan Székelyföld valóságának és jelképeinek romániai és a  külföldi elismertetése, tiszteletben tartása és népszerűsítése érdekében.

4. A romániai magyar külpolitikai tevékenység erősítése érdekében az RMDSZ támogatja az MPP teljes jogú tagságát az Európai Néppártban valamint az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójában, a FUEN-ben. Az MPP fenti célok érdekében   székelyföldi, bukaresti, budapesti,brüsszeli helyszíneken  autonómiaképviseleti irodákat hoz létre, amelyekhez az RMDSZ politikai támogatást nyújt.

5. Az RMDSZ és az MPP vállalják, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzetpolitika eredményessége érdekében és a romániai magyar közösség javára  politikailag együttműködnek egymással, különös tekintettel a romániai, magyarországi és egyéb európai uniós, nemzetközi közösségi pénzügyi források  bővítésére és hatékony felhasználására.

Jelen politikai együttműködési megállapodás nem tartalmaz további, nem nyilvános záradékokat, Aláíró Felek hozzájárulnak a megállapodás nyilvánosságra hozatalához. Aláíró Felek fenntartják maguknak a jogot, hogy a megállapodásban foglaltak kölcsönös tiszteletben tartása esetén a megállapodás  politikai hatályát kiterjesszék a 2016-ban esedékes romániai önkormányzati választásokra azon alapelv rögzítésével, mely szerint  Aláíró Felek az  önkormányzati választásokon Székelyföldön egymással  politikai versenyre lépnek, Székelyföldön kívül pedig  politikailag együttműködnek. 

Kolozsvár, 2014. február 19.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS