• Megosztás:
A Székelyek Nagy Menetelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
[22.10.2013]


1. Kinek, hová kell utazni?

A szervezők ajánlásokat fogalmaztak meg a résztvevők számára:

Bereck: Marosszékről Nyárád-mente, Kézdiszék
Lemhény: Udvarhelyszék, Kézdiszék
Nyujtód: Udvarhelyszék, Kézdiszék
Sárfalva: Udvarhelyszék, Kézdiszék
Kézdivásárhely: Marosszék, Kézdiszék, Orbaiszék
Ikafalva, útelágazás: Marosszék, Kézdiszék
Csernáton: Marosszék, Kézdiszék
Dálnok: Sepsiszék, Orbaiszék
Maksa: Sepsiszék, Orbaiszék
Eresztevény: Bardóc-Miklósvárszék, Sepsiszék
Rétyi keresztút: Orbaiszék, Sepsiszék
Szentivánlaborfalva: Gyergyószék, Sepsiszék
Uzon: Csíkszék, Sepsiszék
Kökös: Csíkszék, Sepsiszék, Brassó és környéke

Az ettől eltérő ajánlások nem a szervezőktől származnak!

2. Mennyit kell gyalogolni?

Legtöbb 2,5 kilométert majd ugyanannyit vissza, de csak azoknak, akik a menetoszlop élén haladnak. A menetoszlop végének ennél kevesebbet, eszményi esetben egyáltalán.

3. Hallgathatják-e mobiltelefonon az ünnepi műsort a résztvevők?

Senki ne használjon fülhallgatót, ez biztonsági szempontból sem jó, ne feledjük, hogy országúton megyünk! Kihangosítani sem jó a mobiltelefonos rádióadást, mert időbeli eltérés van a különböző eszközökkel vett adások között, ez hangzavart eredményez. URH sávval rendelkező táskarádiókat kell hozni, és azokat kihangosítani.

4. Mit hozzunk magunkkal?

Az előrejelzés szerint száraz, napos idő lesz, de azért esőre is legyünk felkészülve, legfeljebb az ernyőket, esőköpenyeket a buszban, autóban hagyjuk.
Arra kérjük a résztvevőket, hogy URH-sávval is rendelkező táskarádiókat hozzanak magukkal, és azokat az ökumenikus istentisztelet után kapcsolják be, állítsák az egyes gyülekezési pontokban is kihirdetett, alábbi frekvenciákra, és tegyék hallhatóvá a műsort az előttük, illetve mögöttük haladók számára is, hadd zengjen egyszerre 150.000 torokból a Kossuth-nóta, és végül a himnuszaink 54 kilométeren!

Rádió-frekvenciák:
Sepsi Rádió: 98,5 FM
Sláger Rádió: 105,9 FM
Friss FM: 88, 88,7 FM
Siculus Rádió: 95 FM
Profi Rádió: 94 FM
Székely zászlót, magyar zászlót, falutáblát, jelszavakat!

A rádiók, a rendezvény egész ideje alatt szólnak, a menetoszlopok természetesen kapcsolódnak be a rádióadás által összehangolt éneklésbe.

5. Mit ne hozzunk magunkkal?

Pártzászlókat, ideológia csoportok zászlóit és egyéb jelképeit. Fegyvert, szeszes italt, kábítószert, egyenruhát! A Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat. Gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokat.

6. Mikor kell megérkezni?

Az ökumenikus istentisztetek 11-kor kezdődnek, de fel kell készülni a nagyszámú résztvevő miatt forgalmi dugókra, ezt figyelembe véve törekedjen mindenki arra, hogy 10 óra előtt lehetőleg a helyszínen legyen. Számítani lehet közúti ellenőrzésekre is, ezek a résztvevők biztonságát szolgálják!

7. Biztonságban lesznek-e a résztvevők?

A hatóságok akár nagyszámú jelenléte is a résztvevők biztonságát szolgálja, akárcsak a csendőrség által a helyszínen készített fényképek, vagy filmfelvételek! Megértéssel és együttműködve viszonyuljunk a hatóságokhoz, csendőrséghez, forgalomirányító, ellenőrzéseket végző forgalmi rendőrökhöz. Senkinek nincs oka félni tőlük, vagy gyanakodni. A szervezők részéről is lesznek rendfenntartók, akik sárgás-zöld mellényt fognak viselni, és akik közvetlen kapcsolatot tartanak a hatóságokkal.

8. Hol lehet a szervezőket elérni, kérdéseket feltenni?

A Székelyek Nagy Menetelése Facebook-csoport oldalán.

9. Mennyi ideig tart a rendezvény?

11 órakor kezdődnek az ökumenikus istentiszteletek, misék, maga a menetelés a déli harangszóval kezdődik. A vonulás körülbelül másfél órát tart. Három óra körül, mindenki hazaindul.

10. Honnan, hova kell vonulni?

Az első kérdésnél felsorolt gyülekezési pontok mindegyikéből két-két menetoszlop indul a szomszédos gyülekezési pont irányába. Amikor a menetoszlopok találkoznak, megállnak, a köztük levő szervező telefonon jelzi a központi alkalmi stúdiónak a találkozás tényét, ezt a rádió bemondja. Be kell várni az utolsó két menetoszlop találkozását, ekkor hangzik el rendezvény üzenetét megfogalmazó kiáltvány, majd ezt követően a magyar és a székely himnusz. A rádió tehát nemcsak a tájékoztatást végzi, hanem össze is hangolja az 54 kilométeres távon zajló eseményt.

11. Az út melyik oldalán vonulunk?

A hatóságokkal folytatott előzetes egyeztetés alapján, a Kököstől Bereck fele haladó jobb sávon vonulnak a menetoszlopok, függetlenül attól, hogy merrefelé tartanak. Azaz csak az egyik oldalát használjuk az útnak, így a találkozáskor is szabadon marad a másik közlekedési sáv!

12. Hol lehet parkolni?

Minden gyülekezési pontban lesznek a helyhatóságok által kijelölt parkolóhelyek, és a csendőrség, rendőrség irányítja a parkolók felé az autókat, autóbuszokat.

13. Mivel utazzunk?

Aki teheti, utazzon saját, lehetőleg tele járművel, és hagyja az autóbuszt azoknak, akiknek nincs erre lehetősége. Lesz különvonat, amelyre előre fel kell iratkozni, de lehet menetrend szerinti vonattal is utazni Uzonba, vagy Kökösre.

A Székely Nemzeti Tanács közleménye
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS