• Megosztás:
Székelyudvarhelyi vezetők közleménye a Nyírő-újratemetés ügyében
[19.5.2012]


Sajnos, amitől tartottunk mi, székelyudvarhelyiek, a Nyírő József újratemetése kapcsán, beigazolódott. Tartottunk attól, hogy a Szász Jenő által vezetett Székelyudvarhelyért Alapítvány – amelyik tisztességtelenül árvízpénzeket térített el – nem tud méltó ügyintézője-szervezője lenni a temetésnek. Sajnáljuk, hogy Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének megbízottjában társra talált méltatlan ügyködéséhez.

Bebizonyosodott, hogy tevékenykedésük fő célja nem az újratemetés méltóságteljes megszervezése, hanem az önkormányzati választások befolyásolása, Nyírő emlékének felhasználásával.

Tisztességtelenül jártak el akkor, amikor az április 18-án tartott székelyudvarhelyi megbeszélésen – melyen részt vett a magyar nagykövet, főkonzul, intézményi vezetők és önkormányzati tisztségviselők – a valóságot elferdítve azt állították, hogy Bunta Levente a „Nyírő József múltjával és a vele szemben megfogalmazott antiszemitizmus vádjával kapcsolatosan rendkívül erős feltevéssel élt”. Ezzel szemben az igazság az, hogy tartva a Nyírő József újratemetésének túlpolitizálásától, Bunta Levente a jelenlévőktől megkérdezte, hogy „a szervezők mit tudnak Nyírő József esetlegesen támadható közéleti szerepléséről”. Tette ezt annak érdekében, hogy fel lehessen készülni az ezzel kapcsolatos támadások kivédésére.

Felháborító, hogy a megbeszélést követően e kérdés kapcsán sajtótájékoztatón közzétegyék azon véleményüket, miszerint „Bunta Levente és társai nem a magyar álláspontot erősítik”. Valamint az, hogy az általa feltett kérdés lenne a román hatóságok álláspontjának az eredendője, már nevetséges!

Nyírő József újratemetését a nemzeti összefogás jegyében kellett volna szervezni, méltóságteljesen, ahogy ezt egyértelművé tettük a legelejétől. Ha nem a politikai tőkeszerzés a szervezők fő célja, a végtisztességet meg lehetett volna adni méltóságteljesen Nyírő József végakarata szerint.

Felszólítjuk az újratemetés körül ügyködőket, mint ahogy az Erdélyi Magyar Néppárt is tette, hogy legalább a 24. órában térjenek jó útra. Mint ahogy már többször közzétettük, a székelyudvarhelyiek részéről minden segítséget biztosítunk ahhoz, hogy a tiszteletadás méltó körülmények között történjen.

Visszatekintve immár úgy tűnik, mintha az elmúlt pár hónap kitervelt lett volna forgatókönyvében – legyen botrány, legyen megosztás, ellenséges érzések gerjesztése, ugrasszuk össze az udvarhelyieket – ez lehetett a cél.

A megbeszélés résztvevői:

Bunta Levente
– Székelyudvarhely polgármestere
Miklós Zoltán – a Haáz Rezső Múzeum igazgatója
Jakab Áron Csaba – Önkormányzati képviselő
Szőcs Endre – a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója
Farkas György – kabinetvezető
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS