• Megosztás:
Korunk január: Álmok – Jung
[5.1.2011]


Van-e analógia az álmok és az irodalmi művek értelmezése között? Melyek azok a helyzetek az emberek, közösségek életében, amikor fontossá válik az álmokról való beszéd és gondolkodás? Hogy néz ki egy gyakorló pszichiáter saját álomnaplója? Milyen következményekkel jártak az Inception/Eredet című film koncepcióját tekintve a kortárs neurobiológiai álomkutatások? Ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Korunk januári száma.

Carl Gustav Jung életműve szorosan összefügg az álmok kérdéskörével. Halálának közeledő ötvenedik évfordulója alkalmából Jung-szöveg is olvasható a lapszámban, műveinek aktualitását, legfontosabb témáit körüljáró beszélgetés a készülő magyar nyelvű Jung-életműkiadás gondozóival, munkatársaival, illetve több olyan cikk és tanulmány, amelyik érinti Jung kutatásainak más tudományágakban történő hasznosítását.

A tartalomból: Carl Gustav Jung: A kolletív tudattalan archetípusairól; A Jung-életmű magyarul (Beszélgetés Érsek Nándorral, a Scolar Kiadó ügyvezető igazgatójával, Turóczi Attila fordítóval és Ferentzi Eszter szaklektorral); András Sándor: Álom és költészet; Keszeg Vilmos: Az álom: a múlt vagy a jövő; Bodrog Miklós: Álomnapló-szemelvények; Keszeg Anna: Christopher, a profi; Fenyvesi Kristóf: Idegen a Bildungban; Vörös István, Patrick McGuinness, Virgil Teodorescu versei.

A lapszámot Incze Ferenc munkái illusztrálják.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS
ide kapcsolódik:24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS