• Megosztás:
Búcsú a Terápiás Otthontól: egy szenvedélybeteg vallomása
[14.4.2010]


A Bonus Pastor Alapítvány magyarózdi terápiás otthonának egyik lakója búcsúzik:

A magyarózdi Terápiás Otthon működéséről 2007 őszén hallottam először, egy öngyilkossági kísérlet után. Hazaköltöztem szüleimhez és a helybéli lelkész ajánlotta, hogy Magyarózd segítene rajtam. Akkor nem fogadtam el, hogy ennyire komoly a baj velem. Hét hónapig egyáltalán nem nyúltam a pohárhoz, és depresszióval kezeltek. Ez idő alatt a családi életem is látszólag kezdett helyreállni. Látszólag… majd: válás.

Megint a pohárhoz menekültem és 2008 októberére nagyon leromboltam magam. Ugyanabban a hónapban, az úgymond utolsó lökést az autóbalesetem hozta. Ittasan vezettem… és nekiütköztem egy hídfőnek. Mai napig is úgy gondolom, hogy az Isten akarata volt, hogy nem kerültem be a forgalmas városba, mert 2,80-as alkoholszinttel sokkal komolyabb baj is történhetett volna. Ekkor ismertem be önmagamnak, hogy igenis gyenge, tehetetlen vagyok egyedül kilábalni szörnyű helyzetemből, és igenis segítségre van szükségem.

2008 november elején felvettem a kapcsolatot az Alapítvánnyal, és az interjún kitűztük a december 9-ét terápiám első napjának. Két héttel ideérkezésem előtt leálltam az ivászattal, hogy megszabaduljak az elvonási tünetektől, és fizikailag összeszedjem magam. Feszülten, gátlásosan és egy jó adag szégyennel érkeztem az Otthonba. Nem bíztam a felépülésben, és az emberekben sem, akik fogadtak. Ideérkezésemkor meglepett az Otthon családias hangulata, békéje, társaim segíteni akarása. Ez a fajta közeledés idegen volt számomra. Jól is esett, meg nem is.Sokszor magamra akartam volna maradni gondolataimmal, bajaimmal. Itt is belépett a kinti reflex, hogy meg tudom oldani a problémáim, nekem ne magyarázzon senki. Ilyenkor nőtt a feszültség bennem, ideges voltam, lehangolt. Eleinte kerültem a beszélgetéseket a mentorommal, kifogásokat kerestem. Mikor lassan elindultam a terápiában és kezdtem megnyílni a csoport előtt, egy új világ próbált kibontakozni előttem. Jól esett kimondani, ami bennem van, eltűnt a kinevetéstől való félelem.

Fájt a múltnak a feldolgozása, amihez nagyon sok szép emlék is fűződik, nem csak rossz. Meg kellett békélnem sok olyan dologgal, amin nem tudok változtatni, és el kellett fogadnom annak az időnek a fájdalmát is, amit hasztalanul ivással töltöttem. Úgy érzem, hogy itt Magyarózdon letettem egy új életnek az alapkövét, amire az új jövőt kell építenem. Lelkileg fel vagyok vértezve a kihívások ellen, van jövőképem, célom, megnőtt az életkedvem is, mindennap tudok örülni valaminek.

Nem mondhatom, hogy túláradó örömmel megyek haza. Mennék is, nem is. Megyek, mert hív az élet, de maradnék, mert egy családban vagyok és borzasztóan fogtok hiányozni. Nem tudom, mi fog pótolni ennyi barátot, mi fogja pótolni a reggeli találkozókat, közös étkezést, kirándulásokat, focit. De egyet megígérhetek, az eszközöket, amiket itt kaptam, fel fogom használni maximálisan… Nem lesz könnyű, de bízom abban, hogy Isten velem lesz, és átsegít az akadályokon, és emelt fővel fogok Magyarózdra látogatóba jönni.

Károly, a magyarózdi Terápiás Otthon egy volt lakója

--------------------------------
A Bonus Pastor Alapítvány a magyarózdi hosszú távú terápia folyamatos működtetése mellett évente háromszor szervez 12 napos intenzív terápiás programot alkohol-, drog-, nikotin- és játékfüggő férfiak, nők és családtagjaik számára. Idén május 10. és 21. között szervezik meg másodjára a 12 napos terápiás programot. Jelentkezési határidő május 3.

Részleteket a honlapon találnak, vagy érdeklődjenek a következő telefonszámokon
Kolozsváron: 0744-237945, 0746-353637, 0740-056396
Marosvásárhelyen: 0741-313512
Nagyváradon: 0359-401974
Székelyudvarhelyen: 0266-211541, 0723-779378
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS
ide kapcsolódik:
további infók:24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS