• Megosztás:
12 napos terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek a Bonus Pastor
[20.1.2010]


A Bonus Pastor Alapítvány évente háromszor szervez 12 napos intenzív terápiás programot az alkohol-, drog-, nikotin-, gyógyszer-, szerencsejáték-függő férfiaknak és nőknek, valamint hozzátartozóiknak. Jócsák Angéla és Fazakas Izabella önkéntes munkatársként vettek részt a legutóbbi terápiás programon és mély benyomást tett rájuk mindaz, amit ott láttak, tapasztaltak:

„Nagy lelkesedéssel, csöppnyi félelemmel és aggódással vágtunk neki a kéthetes Rövid Terápiás Programnak Magyarózdon. Másodéves egyetemisták vagyunk a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző Karon Kolozsváron. Azért jelentkeztünk gyakorlatra s jöttünk el a „Gyógyítóra”, mert érdekel a szenvedélybetegekkel való terápiás munka, mert elméleti ismereteinket gyakorlatban is ki akartuk próbálni, ismeretségeket kötni, és legfőképp, hogy „belejöjjünk a szakmába”.

Az RTP november 9-20. között zajlott, 15 résztvevővel, akik között 12 szenvedélybeteg és 3 hozzátartozó volt. Míg egyikünk az alkoholbetegek csoportjában, a másik a hozzátartozói csoportban mint megfigyelő és a csoportfoglalkozásokon aktív tagként vett részt.A tizenkét nap elméleti szempontból is sokat hozott, de mi inkább a tapasztalatainkat és élményeinket szeretnénk megosztani. A Gyógyító alatt meghökkentő életutakat ismertünk meg. Rájöttünk, hogy bátorság, tudatosság kell ahhoz, hogy bevalljuk, hogy tönkretettük a családunk életét, megbántottuk a szeretteinket, hogy a velük töltött perceket felváltottuk az itallal töltött időre. Lelkierő kell ahhoz, hogy eltökélten akarjuk a változást. Mind a tizenöt személy története egyedi, és valamilyen módon megérintett. Önkéntelenül feltettük a kérdést: mi képesek lennénk-e rá?

Különleges érzés volt egy aktív, érdeklődő munkaközösségben részese lenni olyan emberi sorstörténeteknek, amelyeket megnézhettünk szakmai nézőpontból és átélhettünk személyes érintettséggel is. A hallottakat átszűrhettük a magunkkal hozott előítéleteinken, amelyek arányosan szűntek meg, váltak semmivé, ahogy nőtt a tiszteletünk azok iránt, akik felvállalták önmagukat, függőségüket. Reménytelen eset márpedig nincs, mondták a „tapasztaltak”, s ezt bizonyították azok a „szabadultak” is, akik eljöttek elmondani a történeteiket, hogy támogassák a többieket.

Úgy éreztük, hogy ez alatt a két hét alatt a lehető legjobb helyen voltunk: olyan munkatársak között, akik meghallgattak, válaszoltak a kérdéseinkre, segítettek, olyan csoportban, ahol hatékonyan lehetett haladni, fejlődni. S mindezt úgy tudták tenni, hogy egyszer sem felejtettünk el hálát adni azért, hogy mindannyian itt lehetünk, és imádkozhatunk egymásért.”

„Szenvedély és boldogság” témával újabb Rövid Terápiás Programot ajánl az Alapítvány február 8 és 19 között. Jelentkezési határidő: február 1. Jelentkezni lehet a következő telefonszámokon Kolozsváron: 0744-237945, 0746-353637, 0740-056396, Marosvásárhelyen: 0741-313512, Nagyváradon: 0771-269390, Székelyudvarhelyen: 0723-779378. Részleteket a programról a www.bonuspastor.ro honlapon olvashatnak.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS
ide kapcsolódik:24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS