• Megosztás:
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenete a határon túli magyaroknak március 15-e alkalmából
[15.3.2007]


Tisztelt Határon túli Honfitársaim!

Sok szempontból különbözik az idei március 15-e a korábbiaktól. És e szempontok között van egy örömteli is, amely számomra fontosabb minden másiknál: azzal, hogy január elsejével Románia is az Európai Unió tagja lett, az erdélyi, partiumi magyar közösség és az anyaország kapcsolata előtt is új távlatok nyílnak meg.

Az országhatárok egyre inkább összekötnek, és nem elválasztanak minket, ezzel párhuzamosan azonban egyre inkább a miénk, e határok egyik és másik oldalán élő magyaroké a felelősség, hogy ne húzzunk újabb, lelki-politikai választóvonalakat magunk közé.

Abban hiszek, hogy az anyaország minden felelős politikusának elsőrendű kötelessége tenni azért, hogy a magyar kül- és nemzetpolitika ne a magyarországi politika megosztottságának exportjáról, hanem a nemzeti összefogás képességének behozataláról szóljon.

Az uniós tagság, illetve az európai integráció folyamata történelmi lehetőség, amely kötelez minket a felelős hazafiságra. 1848 öröksége pedig emlékeztethet minket minderre.

Nekünk, a korábban csatlakozott országok magyarjainak, illetve az idén csatlakozó Románia magyar közösségének az idei, első, immár uniós határok között ünnepelt március 15-e hadd legyen a sikeres nemzeti érdekérvényesítés ünnepe!

A most még uniós határokon kívül maradó honfitársainknak - a kárpátaljai, vajdasági magyaroknak - pedig hadd legyen az idei március 15-e, a folytatódó, és immár egyre erősebb magyar közösségtől ösztökélt európai integrációnak az ünnepnapja!

Megosztottság nélküli, békés, nyugodt nemzeti ünnepet kívánok minden honfitársamnak!

Gyurcsány Ferenc
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS
ide kapcsolódik:
24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS