• Megosztás:
Erdélyi 56-os kutatás: utolsó hajrá a célegyenesben
[19.05.2006]


Február óta rendszeresen tájékoztattunk a Transindex útján arról az anyaggyűjtő munkáról, amelynek célja: a Forradalom 50. évfordulójára egy életrajzi adattár megjelentetése. Az eddigi eredmény: közel 2500 személyre vonatkozó adatanyag, amelynek rendszerezése és nyomdára való előkészítése a még hátra lévő, alig két és fél hónap feladata.

Az eltelt 50 esztendő alatt az egykor meghurcoltak sorai nagyon megritkultak. Igen sokan távoztak el az élők sorából, sokan – a börtönből való szabadulást követő zaklatások miatt – vándorbotot vettek a kezükbe. S amikor felhívásunkat a Transindex útján közhírré tettük, Németországtól és Svédországtól az Egyesült Államokig és Kanadáig kaptunk visszajelzéseket. Nagy segítségünkre voltak egykori fogolytársak, s eredménnyel fordultunk a történelmi egyházak legfelső elöljáróinak támogatásával a különböző felekezetek papjaihoz, lelkipásztoraihoz is.
Köszönet érte!

Most munkánknak olyan szakaszába értünk, amikor meg kell próbálnunk az adatanyag hézagait kitölteni. Vannak olyanok, akikről csak részleges adatokat tudunk. Vannak, akiknek évekkel-évtizedekkel ezelőtti címük az utolsó nyom, ahol megrekedtünk. Vannak, akik teljesen eltűntek szem elől, miután kiszabadultak a börtönből. Őket keressük – vagy hozzátartozóikat, esetleg olyanokat, akik segítenek abban, hogy felhívásunk most, az utolsó pillanat közeledtével még eljusson hozzájuk.

Újra felkeressük azoknak a gyülekezeteknek a papjait, ahol egy-egy valaha börtönt viselt társunk nyoma elveszett. Keresőjegyzékeket készülünk közzétenni a vidéki lapokban. S a Transindex közleményeit is szeretnők felhasználni arra, hogy eljussunk azokhoz, akikhez a hazai sajtó nem jut el.

Alább közöljük azok névsorát, aki – tudomásunk szerint – Magyarországon vagy Nyugaton élnek, s akikkel nem sikerült közvetlen kapcsolatot teremtenünk.
Várjuk a jelentkezést!

A munka állásáról részletekbe menően tájékoztatunk az Erdélyi Múzeum-Egyesület honlapján (www.eme.ro/erdelyi56). Személyes elérhetőségünk továbbra is a régi: 400427. CLUJ. Aleea Busteni 11. ap. 14. Tel: (40)(264)596-988 vagy 545-177. és e-mail: polis@mail.dntcj.ro

Kolozsvár, 2006. május 15.
Dávid Gyula


Deutsch (Dán) Endre – A Bolyai Egyetemen végzett 1955-ben, 1959-ben került börtönbe. 1964-ben szabadult. A 70-es években Izraelbe távozott.
Csíki Csaba, Harangi István, Jurik Berta, Kelemen Imre, Kölönte Tamás – Magyarországon élnek, közelebbi címüket nem sikerült megtudnunk.
Fântânaru Tibor, Pietsch Miklós (Szoboszlai-per), Schnepf Zoltán (SZVISZ) – Németországban élnek, Schnepf Zoltán Münchenben.
Kiss Mihály – fiának utolsó címéről (Svájcból – Genfből) levelünk visszajött, mint kézbesíthetetlen.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS
ide kapcsolódik:
további infók:24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS