• Megosztás:
A HVIM nyilatkozata a kolozsvári elnök lemondásáról
[9.1.2003]


Az erdélyi sajtóban megjelent híradásokra reagálva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöksége a következő nyilatkozatot teszi közzé:


Megdöbbenve és szomorúan értesültünk arról, hogy Böndi Szabolcs, mozgalmunk kolozsvári elnöke a román titkosszolgálat (SRI) részéről őt ért zaklatások miatt lemondott tisztségéről, s ezzel a HVIM elveszítette egyik rendkívül hasznos, alapembernek számító tagját. Tudtunk arról, hogy a Kolozsváron decemberben megjelent, Erdély függetlenségét követelő röplapok ügyében a román belügyminiszter utasítására hajtóvadászat indult az ismeretlen elkövetők ellen.

Ennek a hajtóvadászatnak a keretében mozgalmunk kolozsvári elnökét a román titkosszolgálat munkatársai állandó megfigyelés alá vonták, zaklatták, bár semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő arra vonatkozóan, hogy a röplapokat a HVIM aktivistái terjesztették volna. A kolozsvári elnökünkkel történteket a magyarellenes román állami terrorizmus újabb példájának tekintjük.

Szomorúan tapasztaltuk, hogy a SRI ilyen rövid időn belül munkát adott a december 15-én Torontoban több mint száz prominens kanadai állampolgár részvételével megalakult – a HVIM aktivistáinak emberi jogait felügyelő -- Magyar Jogvédő Hálózatnak (Defence Network for Hungarian Rights).

Ugyanakkor örömmel tudatjuk, hogy a mozgalmunk elleni provokációk és megfélemlítési akciók eredménytelennek bizonyulnak, mert erdélyi tagjaink száma folyamatosan gyarapodik. Tekintettel a történtekre, a HVIM erdélyi szervezeteinek január 11-én Kolozsváron tartandó gyűlésére zárt ajtók mögött kerül sor. A nyilvános nagygyűlésünket pedig egy későbbi időpontban tartjuk meg.


A HVIM elnöksége nevében:
Toroczkai László – elnök

Budapest, 2003. január 8.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS
további infók:24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS