• Megosztás:
Európai polgári kezdeményezés: Egymillióan az európai kisebbségvédelemért
[25.5.2013]


A kisebbségi európai polgári kezdeményezés az európai őshonos nemzeti közösségek eddigi legjelentősebb összefogását eredményezte. Az európai kisebbségi szolidaritási platform az Európai Unióban keletről nyugatra, északról délre kisebb és nagyobb közösségeket, egymástól igen eltérő élethelyzetben lévő kisebbségeket egyesít. Közös célunk, egymillió európai polgár aláírásával támogatva, meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy a nemzeti kisebbségeket sajátos intézkedésekkel védelmezze, identitásukat, nyelvüket, kultúrájukat ápolja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és alapító partnerei, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója – FUEN és a Dél-Tiroli Néppárt – SVP 2011 eleje óta hosszú utat tettek meg a kezdeményezés előkészítésében. Az elmúlt időszakban az RMDSZ küldöttei partnereikkel együtt bejárták Európát, összegyűjtötték a kisebbségek és nyelvi közösségek igényeit, javaslatait. Kezdeményezésünk képviselni kívánja a Kárpát-medence különböző országaiban élő magyar nemzeti közösségek jogérvényesítő törekvéseit. Ehhez elvárjuk a Nemzetközi Kereszténydemokraták – CDI európai tagjainak a segítségét is.

A polgári kezdeményezés lehetőségével az Európai Unió új jogi eszközt adott az európai kisebbségeknek, hogy felemeljék hangjukat, ismertessék céljaikat. Új esélyt jelent ez, hiszen mindeddig példátlan módon a legszélesebb európai nyilvánosság előtt nyílik mód a kisebbségi kérdésről beszélni. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebbségi európai polgári kezdeményezés megsokszorozza minden közösség érdekérvényesítő képességeit. A megfogalmazott javaslatok több területre kiterjednek: a nyelvhasználatra, oktatásra, művelődésre és a kulturális sokszínűségre, a regionális politikára, a közképviseletre, az esélyegyenlőségre és diszkriminációmentességre, az audiovizuális médiára és digitális tartalomra, valamint a kisebbségi közösségek állami támogatására. Az intézkedésjavaslatokat a Minority SafePack csomag összesíti, amelynek hivatalos regisztrációjára a FUEN júniusi kongresszusát követően kerül sor.

Megalakult a héttagú polgári kezdeményezési bizottság, amelynek tagjai az alapítók: Hans Heinrich Hansen FUEN elnök, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Luis Dürnwalder, Dél-Tirol tartomány kormányzója mellett Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi német kormány miniszterelnöke, Anke Spoorendonk, Schleswig-Holstein tartomány igazságügyi, művelődési és európai ügyi minisztere, Valentin Inzko, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselője, valamint Jannewietske de Vries, a Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat, az NPLD elnöke.

Meggyőződésünk, hogy közös fellépésünk és szolidaritásunk az európai nemzeti kisebbségek védelme érdekében egy kedvező folyamat elindítását teszi lehetővé, és a legalább egymillió európai polgár által támogatott szándékunk az EU szintjén kimozdítja a kisebbségi jogok kérdését a holtpontról.

Az RMDSZ számára az európai polgári kezdeményezés a következő időszak legfontosabb nemzetközi projektje. A közös siker és a kisebbségi európai szolidaritás érdekében felkérjük a Szövetség európai parlamenti képviselőit, parlamenti frakcióit, területi és megyei szervezeteit, önkormányzati vezetőit és tanácsosait, valamint platformjait, hogy aktívan vegyenek részt a közvélemény tájékoztatásában és az egy éven át tartó aláírásgyűjtésben. Kérjük az erdélyi magyar civil társadalmat, történelmi magyar egyházainkat, az RMDSZ-szel együttműködő MIÉRT ifjúsági szervezeteket és minden, magyarságunk sorsáért felelősséget érző szervezetet és személyt, támogassák a kezdeményezést, járuljanak hozzá az aláírásgyűjtés sikeréhez.

A kezdeményezés szólni kíván a Kárpát-medencében élő magyar és más nemzeti, nyelvi közösségekhez, függetlenül attól, hogy ma az Európai Unió egyik tagállamának polgárai vagy még az EU-n kívül élnek. Utóbbiak aláírásukkal nem járulhatnak ugyan hozzá az egymillió EU-s polgár akaratához, de támogatásuk rendkívüli értékű, hiszen remélhetőleg a minél közelebbi jövőben az EU teljes jogú tagjaiként maguk is élvezni fogják egy sikeres kezdeményezés hatásait.

Ugyanakkor reményünket fejezzük ki, hogy a romániai többség és az európai többségi társadalmak támogatják az európai kisebbségek kezdeményezését, amely Európa egyik legfontosabb értékét, az etnikai és nyelvi sokszínűséget hivatott ápolni és megőrizni.
  • Nyomtat
  • Link küldése
  • Életmód olvasnivaló RSS


24 óra hírei 24 óra cikkei

HIRDETÉS